Náš tím odborníkov je pripravený vám s výberom pomoci.
V rámci tohto sortimentu vám najlepšie poradia:
Postup pri preparácii srnčích trofejí.
Ulovili sme srnce a chceli by sme mať naveky pamiatku na úspešný lov? Potom si môžeme zhotoviť trofej v podobe vypreparovanej hlavy s parožím. Existuje nemálo postupov preparácie, založených na individuálnych skúsenostiach, a tu sa môžeme zoznámiť s najpraktickejším z nich, ktorý nám zaručí kvalitný výsledok bez zložitých alchymistických kúziel. Zo všetkého najskôr oddelíme z uloveného kusu hlavu a stiahneme kožu, potom vylúpneme očné buľvy a odrežeme tukové a svalové tkanivo az mozgovne vyberieme mozog. Očistenú lebku dôkladne opláchneme prúdom vody zvonka aj zvnútra, aby boli odstránené čo najúplnejšie organické nečistoty najmä z dutín. Potom ponoríme lebku do vody (do nádoby s vodou), tak aby bola úplne ponorená až po ruže paroží. V tomto odmáčacom kúpeli ponecháme lebku 48 hodín, počas ktorých vodu najmenej raz vymeníme. Takto sa z kostnej drene vylúhujú zvyšky krvi. Nasleduje fáza tepelného opracovania čiže ovarenia (kostrovanie varom). Lebku vložíme do primerane veľkej nádoby a opäť zalejeme čistou vodou opäť až po ruže. Vodu uvedieme do mierneho varu a počas neho zbierame z povrchu nečistoty, poprípade dolievame čistú vodu. Lebku varíme najmenej 40 minút – to sa týka mladého kusu (do 2 rokov); ak pochádza lebka zo staršieho kusu, dobu varu primerane predĺžime. Správne obvarená lebka sa pozná podľa prasknutej okostice na čele a očniciach. Pozor: nesmieme lebku prevariť, aby z nej nevypadli zuby, poprípade aby sa lebka inak nedeformovala. Potom ju necháme vychladnúť a najlepšie tak, že ju úplne (po ruže) ponoríme do nádoby so studenou vodou, a tú najmenej raz vymeníme, aby chladenie bolo čo najúčinnejšie. Ochladením sa zabráni spätnému vsiaknutiu mastnoty do kostnej hmoty a zvyšné čiastočky tuku sa vyzrážajú do miniatúrnych hrudiek. Ak by sme lebku nedostatočne ochladili, čoskoro by nám zožltla a reziduálna mastnota by sa prejavila vznikom škvŕn na povrchu kostí. Vychladnutú lebku potom ešte očistíme od posledných zvyškov mäkkých tkanív (väzív a chrupaviek), ktoré na nej zostali a pri mladom kuse nezabudneme na nosnú časť. Zabudnutá chrupavka priťahuje neskôr mole. Nakoniec nasleduje finálny odmasťovací kúpeľ v horúcej vode (cca 70 ° C), do ktorého prilejeme trochu saponátu, najlepšie Jaru. V nej ponecháme lebku 45 minút, pričom teplotu vody udržujeme. Potom lebku umyjeme a mechanicky očistíme kefou a necháme uschnúť do druhého dňa. Oschnutú lebku ešte ošetríme opakovaným bieliacim náterom desaťpercentného roztoku peroxidu vodíka (kysličníkom) a počas bielenia ju uložíme na tmavom mieste. A potom už zostáva len takto spracovanú trofej pripevniť na vhodný podklad a umiestniť ju tam, kde najlepšie vynikne.
s dlhoročnou praxou v obore
značiek Swarowski, Leica, Zeiss, Blaser, Hikmirco a ďalšie.
potrieb pre poľovníkov od A do Z
s predajnou plochou väčšou ako 400 m2